Hur kom mBiz egentligen till?

Det hela började en regnig tisdagsmorgon på Mirrors kontor i Kalix, Norrbotten.

Ledningsgruppen hade precis haft möte och diskuterat hanteringen av medarbetarnas tid och utlägg, och underlag för fakturering. Alla var trötta på att hantera Exceldokument för att redovisa detta, det var helt enkelt inte tidseffektivt, särskilt inte eftersom det uppkommit nästan lika många varianter på Exceldokument som det fanns anställda. Vi behövde effektivisera och förenkla!

Så började då letandet efter ett system som kunde passa verksamheten - några olika program testades, men vi insåg ganska snabbt att alla system vi hittade saknade någonting. Vi kunde helt enkelt inte hitta något system som vi var riktigt nöjda med.

Så, vad gör då ett gäng systemutvecklare när befintliga system på marknaden inte passar?

Man bygger såklart ett eget :)

Sagt och gjort, vi hade nu påbörjat resan mot ett egenutvecklat system för fakturaunderlag och tidredovisning. Peter Lundbäck, som även själv satt i ledningsgruppen, offrade kvällar och helger för utvecklingen och Anders Brännmark, också medlem i ledningsgruppen, kläckte produktnamnet mBiz.

År 2013 togs den första versionen av mBiz i drift, då bara för intern användning inom den egna verksamheten. Allt eftersom tiden gick byggdes det till olika stödfunktioner så som löneunderlag, fakturering av serviceavtal och andra fasta åtaganden, helpdeskfunktion och analyser. Så levde mBiz i många år utan någon skarp tanke på att göra en produkt av den.

Några år senare...

startade vi en annan tråd som så småningom skulle leda till att tanken om mBiz som produkt kom till ytan.

Mirror hade via vår då nykläckta lösenordshanterare, mKey, kommit i kontakt med företag i säkerhetsbranschen. Bland dessa fanns Midroc Security AB som uttryckte ett behov av ett molnbaserat anläggningsregister som också kunde uppfylla de säkerhetskrav, för att lagra dokument och information, som ställs av SSF. Vi tog oss stolt an detta projekt vilket resulterade i anläggningsregistret mDevice, med Midroc som en viktig pilotkund. Och för att möta kraven från SSF blev även våra egna serverhallar uppgraderade till larm- och skyddsklass 3.

Två blir en

mDevice levde som en egen produkt i två år och under tiden fick vi frågan från kunderna i säkerhetsbranschen om vi inte kunde hjälpa dem med att hålla reda på installationsprojekt och serviceåtaganden, med tid, material, fakturaunderlag med mera.

Och ja, vi hade ju en applikation för precis det som vi använde internt… “Okej, vi löser det!” mBiz blev nu uppgraderad från ett internt verktyg till en riktig produkt, och inom kort flyttade funktionerna från mDevice in som en modul i mBiz. Synergieffekterna visade att detta var helt rätt beslut eftersom vi nu kunde erbjuda allt från service- och orderhantering till dokumentation och fakturaunderlag i en och samma produkt.

Framtiden

År 2020 har mBiz vuxit ännu mer och har nu, förutom säkerhetsbranschen, även kunder i andra branscher.

Kort efter att vi startat år 2021 kommer vi att lansera nästa version, nämligen mBiz 3.0, och vi är enormt spända på att få visa mer av vad som komma skall!

Häng med oss in i framtiden <3