Tio tips för att jobba mer effektivt

Sommaren lider mot sitt slut och hösten tar vid. Efter en lång ledighet känner du dig förhoppningsvis väl utvilad och inspirerad till att komma tillbaka till jobb och rutiner igen.

Hösten är för många fullspäckad med jobb, möten och långa to-do-listor. Det kan lätt bli överväldigande och resultatet får lida. Något som vi gärna vill undvika. Så i förebyggande syfte vill vi lyfta 10 saker som hjälper dig att jobba mer effektivt – så att ditt jobb blir både bättre, enklare och roligare. Ja, det är faktiskt möjligt!

 

1. Skaffa en bra kalender och använd den

Oavsett om du föredrar en fysisk eller digital kalender – se till att skaffa en och börja använda den. Har du många olika möten, tider och projekt inbokade så kan det även vara trevligt att färgkoordinera den så att du får en bättre överblick.

 

2. Planera din morgondag

Innan du avslutar varje dag, ta en titt i kalendern för att se vad du har inbokat imorgon. Har du kommit ihåg att lägga in allt? Det är mycket lättare att slappna av om du har stenkoll på vad du ska göra nästa dag.

 

3. Skriv listor 

Det tjatas mycket om listor och vissa använder dem mer än andra. Men faktum är att du inte kommer kunna hålla precis allt i huvudet. Så skriv ner det istället så frigör du utrymme i hjärnan till att fokusera på det du ska göra här och nu. Dessutom är det få saker som är så tillfredsställande som att få stryka punkter på en lista. Det är en riktig belöning, som att klappa sig själv på axeln. 

 

4. Skjut inte upp saker

Hur lätt det än är att tänka ”jag gör det där sen” – gör det inte. Särskilt inte om det är något som går fort, då är det bättre att göra det på en gång. Här gäller det att ha disciplin.

 

5. Gör bara en sak i taget

Sluta multitaska genom att hålla flera bollar i luften. Det må vara ett uttryck som används flitigt i jobbannonser och en egenskap som anses attraktiv, men forskning visar att multitasking, tvärtom, raderar ditt fokus och dödar effektiviteten. Gör en sak i taget istället.

 

6. Definiera dina mål

Ibland kan det vara bra att fundera över varför man gör saker. Om du tydliggör för dig själv vad dina mål är så blir det troligtvis lättare att motivera dig själv och hålla fokus på det som är viktigt.

 

7. Sortera din mejlinkorg

Få människor mår bra av att saker är rörigt. Mejlinkorgen är en sådan sak som lätt kan bli rörig. Får du många mejl så kan det vara en god idé att börja sortera den. Radera sådant du inte behöver ha kvar och skapa mappar för bättre struktur.

 

8. Kom ihåg att ta pauser

Lika viktigt som det är att fokusera och jobba effektivt, är det att vila och ta pauser. Och nej, det räcker inte med bara en lunchpaus. Varför inte testa den klassiska Pomodoro-metoden?

 

9. Ta en promenad på din lunchrast

Frisk luft gör alltid gott. Om du har ett stillasittande kontorsjobb är det därför bra att passa på att ta en kort (eller lång) promenad under lunchrasten. Dels får du röra lite på benen, dels får du njuta av friskluften.

 

10. När du jobbar hemma…

… byt om från mjukiskläderna och se till att du har en ordentlig arbetsplats. Även om det ibland kan kännas lockande att jobba i pyjamas från soffan så vet både du och jag att vi är mer effektiva om vi klär på oss och sitter vid ett skrivbord, som om vi vore på kontoret. Gör det bara.

Dags att börja jobba

Så, nu när du tagit en liten paus för att läsa detta blogginlägg så är du förhoppningsvis full av energi och inspiration för att återgå till jobbet igen :) Spara gärna inlägget bland dina favoriter, så du enkelt hittar tillbaka när du behöver det.

Lycka till!